Călin Georgescu, candidatul independent care a ieșit pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale care a fost anulat, a ales să nu beneficieze de protecția oferită de Serviciul de Protecție și Pază (SPP), deși acest drept îi revenea conform legii. În schimb, și-a asigurat propria securitate apelând la serviciile unor bodyguarzi de elită, printre care se remarcă botoșăneanul Florin Roată.
Din cauza uriașelor controverse care au fost generate de anularea primului tur al alegerilor, oamenii din jurul candidatului independent, mai ales cei care îl păzesc, au devenit subiecte de interes pentru opinia publică, inclusiv Florin Roată.
Dublu campion mondial în lupta cu arme albe, acesta și-a câștigat renumele datorită performanțelor sale în arte marțiale și a carierei impresionante de cascador. Este maestru în mânuirea armelor tradiționale, inclusiv nunceak – o armă japoneză formată din două bastoane conectate printr-un lanț sau o coardă.
În 1998, Florin Roată a cucerit titlul de campion mondial la Qwan Ki Do, o artă marțială de origine chino-vietnameză, devenind o figură respectată în lumea sporturilor de contact. Performanțele sale l-au propulsat și în industria cinematografică, unde a colaborat cu actori de renume internațional precum Jean-Claude Van Damme, Dolph Lundgren și Cuba Gooding Jr.
Născut pe 7 martie 1967, la Botoşani, Florin Roată (foto) a fost elev al Liceului “A.T.Laurian”, absolvind apoi Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, specializarea Controlul Produselor de Origine Animală. Pasiunea pentru artele marţiale, curajul în a-şi cunoaşte, apoi depăşi, propriile limite, l-au apropiat de unul dintre cele mai dificile şi spectaculoase “roluri” din filme: cascadoria.
Primul contact cu sportul l-a avut în copilărie, pe când era elev în școala generală. Atunci a fost atras de handbal, dar părinții l-au oprit pentru că, spune Florin Roată citat de stiribotosani.ro , neglija prea mult școala. S-a apropiat din nou de sport imediat ce a ajuns la liceu, când a practicat baschet de performanță. ”Am crescut 10 centimetri”, își amintește astăzi Florin. Baschetul a durat doar un an, pentru că în clasa a X-a s-a apucat de box, ba a intrat și în câteva competiții. Adevărata aventură sportivă avea să vină însă atunci când descoperit artele marțiale: judo, shotokan, qwan ki do. Cu cel din urmă a devenit și multiplu campion național și mondial, urcând pe podiumuri pe Coasta de Fildeș sau Milano.
Salvamar pentru Marcel Iureș!
Pentru a se întreține la facultate, vara, lucra pe litoral ca salvamar. Acolo, pe malul mării, avea să trăiască și prima experiență în domeniul cinematografic: un film de Mircea Veroiu, alături de actori precum Ovidiu Iuliu Moldovan sau Marcel Iureș. Era în anul 1993.
”A fost ca un semn, fără voia mea. Eram pe o alee din Costinești, mergeam la masă în pauza de prânz. M-a văzut asistentul regizorului Mircea Veroiu și a fost impresionat de cum arătam. M-a întrebat dacă nu vreau să apar în filmul ”Somnul insulei”, în regia lui Mircea Veroiu. În rolul principal era Ovidiu Iuliu Moldovan, un alt actor distribuit era Marcel Iureș. Acel film mi s-a potrivit de minune, făceam un fel de figurație specială. Eram salvamar, trebuia să îl scot pe Marcel Iureș din largul mării, să îl aduc pe insulă și să îi dau primul ajutor. Iar Ovidiu Iuliu Moldovan vine în fugă, îngenunchează și plânge lângă Marcel Iureș. Asta a fost prima mea experiență cu filmul. A fost interesant. A fost ca o scânteie, pentru că apoi am prins gustul….”, a mărturisit Florin Roată în cadrul unui interviu acordat Ruxandrei Șerban.
Pregătirea Szobi Cseh și întâlnirea cu Van Damme!
În 1999, un vechi cascador, Petru Stanciu, îl sfătuiește să dea examen la Studiourile Buftea. Erau doar 10 locuri pentru toată țara. Și-a depus dosarul, a intrat în primii 10, din peste 60 de candidați.
”Am făcut cursul la Buftea și la Academia de Teatru, în special cu domnul Szobi Cseh. El era profesor de mișcare scenică și coregrafie de luptă la Academia de Teatru și Film. Ne-a luat, pe mine și pe doi colegi, să fim un fel de asistenți când le preda studenților coregrafie de luptă, luptă scenică, lupte cu săbii. Așa am învățat foarte multe de la dumnealui”, își amintește astăzi Florin Roată.
Colaborarea cu Jean-Claude Van Damme și filmele de acțiune
Prietenia dintre Florin Roată și celebrul actor Jean-Claude Van Damme a început pe platourile de filmare din România. Roată a declarat că Van Damme l-a impresionat prin agilitatea și forța sa, dar a mărturisit că l-ar fi putut învinge într-un duel real.
„Ne-am antrenat de multe ori pe parcursul celor aproape cinci luni cât a stat în România. Este un tip puternic și extrem de agil. Stăpânește bine artele marțiale, dar, dacă ar fi fost să ne batem pe bune, în afara platoului de filmare, unde totul este regizat, îndrăznesc să cred că aș fi reușit să-l înving”, spunea Roată după ce a colaborat cu Van Damme pentru filmul Second in Command (2006).
Florin Roată a apărut în numeroase producții cinematografice internaționale, printre care: Modigliani, Second in Command, Six Bullets, The Defender, One in the Chamber, Forced to Fight, Anaconda 3 ,The Detonator. Din filmele românești menționăm: “Ultimul corupt din România” (2012), “Fără milă” (2011), “Made în România” (2010), “Regina” (2008), “Viața lui Timofei Berezin” (2006), “Prințesa vampirilor” (2005), “Garcea și oltenii” (2002), “După amiaza unui torționar” (2001), dar şi în serialul ProTV “Pariu cu viaţa”.