Conform certificatului de naștere (vezi foto sfarsitul articolului), Nicolae Iorga s-a născut pe 6 iunie 1871, în Botoșani. Tatăl său, Nicu Iorga, era un avocat din Botoșani, iar mama sa se numea Zulnia Iorga. Iorga a venit pe lume în Botoșani, într-o casă situată la marginea orașului de atunci. Familia lui făcea parte din clasa de mijloc, fără a avea o situație financiară prosperă.
Cu toate acestea, Iorga susținea că provenea dintr-o familie de negustori care, de-a lungul a cinci generații, au ajuns să dețină rangul de boieri. Această ascensiune era mai ales prin mama sa, Zulnia, care aparținea familiei Arghiropol și avea legături cu boierii Miclescu. Din partea tatălui, strămoșii erau tot negustori, cel mai notabil fiind Manolache Iorga, bunicul istoricului.
O Copilărie Marcată de Lipsuri
Deși avea origini ilustre, copilăria lui Nicolae Iorga a fost marcată de sărăcie și lipsuri. Tatăl său, singurul întreținător al familiei, a murit la vârsta de 34 de ani, lăsând în urmă o soție văduvă și doi copii, Iorga având doar cinci ani atunci. Zulnia, mama lui, fără venituri stabile, a fost nevoită să închirieze o locuință de la Marghioala Vâzdogeasa și să calce și să coasă rochii pentru a supraviețui. Iorga, de la vârsta de 10 ani, a început să ofere meditații colegilor și altor elevi pentru a contribui la întreținerea familiei. Istoricul amintea de acea perioadă ca fiind una de umilință și epuizare, lecțiile începând la o vârstă fragedă.
Un Copil Prodigios
Nicolae Iorga era un copil genial, un adevărat fenomen. La doar șase ani, citea cărți în română și franceză, inclusiv cronicile lui Kogălniceanu, și a învățat singur să scrie și să citească. “Nu am învățat a citi și scrie: sunt lucruri care mi-au venit de la sine”, scria el în lucrarea sa autobiografică. Până la vârsta școlară, citise “Letopisețele Țării Moldovei” și lucrări de George Sand, Victor Hugo sau La Fontaine. La doar nouă ani, preda istoria colegilor săi, înlocuindu-și profesorul la Școala Marchian din Botoșani. În ciuda inteligenței sale excepționale, Iorga era un copil singuratic, preferând compania cărților în locul prietenilor.
Confruntările cu Sistemul Educațional
Nicolae Iorga era un elev răzvrătit, iar conflictele cu profesorii nu au întârziat să apară. Încă din clasa I, a avut un conflict cu un profesor din cauza modului în care scria zerourile, învățat de la mama sa. “Am simțit un sentiment ascuțit de nedreptate în fața căreia nicăieri nu puteam găsi un sfat, un ajutor, un sprijin”, mărturisea Iorga. Deși avea cunoștințe vaste și o inteligență remarcabilă, sistemul educațional greoi și inadecvat nu îi recunoștea pe deplin meritele. Iorga nu obținea doar note maxime, fiind considerat un elev problemă datorită atitudinii sale nonconformiste. În 1886, a fost exmatriculat pentru că nu salutase un profesor, incident care l-a determinat să se mute la Iași, la Colegiul Național.
