17.7 C
Botosani
Saturday, April 19, 2025

Misterul „Mesei Tâlharilor” din pădurile Botoșaniului: stâncile care ascund comori legendare păzite de spiritele haiducilor

În pădurile din Botoșani se află un ansamblu de stânci cunoscut de localnici sub numele de „Masa Tâlharilor”. Acest loc misterios este învăluit de legende și superstiții, localnicii considerând că, în trecut, aici își făceau adăpost haiduci și tâlhari. Se spune că stâncile ascund comori protejate de spirite blestemate. Situate pe un deal împădurit între satele Coșula și Copălău, la aproximativ 25 de kilometri de orașul Botoșani, stâncile rămân o zonă de evitat pentru mulți săteni, care cred că locul este blestemat și protejat de spiritele tâlharilor din vechime.

Pentru cei care ajung în zonă fără a cunoaște aceste legende, „Masa Tâlharilor” poate părea doar un grup de pietre dispuse într-un mod neobișnuit, asemănător unui monument megalitic. Locuitorii din Coșula, care au copilărit printre aceste păduri, spun că în trecut forma acestor stânci amintea de o masă.

„Se povestește că oamenii din vechime au adus pietrele astea mari aici, poate pentru a se ruga, iar alții zic că uriașii le-au pus,” a declarat pentru Adevarul,  Neculai Tararai, un sătean din Coșula, cunoscut drept unul dintre puținii care se aventurează până la aceste stânci. „Prin anul 2000, terenul a alunecat, iar stâncile s-au prăbușit. Două dintre pietre s-au rostogolit pe deal,” continuă el. Neculai Tararai îi conduce uneori pe curioșii care doresc să exploreze „Masa Tâlharilor”.

Ascunzătoarea haiducilor și tâlharilor

Locul a fost privit cu teamă de-a lungul anilor, fiind considerat un loc de întâlnire pentru bandiți care se ascundeau de poteră, își ascundeau prada sau își făceau planurile. „Se spune că se adunau aici de două ori pe an, iar pădurea era atât de deasă încât potera nu putea găsi drumul. Se urcau pe masă, își aranjau prada furată de la boieri și negustori și sărbătoreau înainte de a-și decide următoarea lovitură,” povestește Tararai pentru publicația mai sus citată.

Datorită poziției strategice de pe vârful dealului, haiducii puteau observa cu ușurință drumurile comerciale din împrejurimi. „Drumul dinspre Botoșani spre Târgu Frumos era clar vizibil printre copaci. Mulți tâlhari și haiduci veneau aici pentru a planifica următoarea acțiune,” spune Ioan Mânzat, un sătean din Copălău. Despre bandiții care au folosit acest loc ca adăpost se știu puține lucruri, însă poveștile locale amintesc de banda lui Casapu și frații Maxim, tâlhari renumiți în zonă.

Legendele comorilor ascunse

Se spune că haiducii au ascuns comori fabuloase la „Masa Tâlharilor” și într-un iaz secat numit „balta dracului”. „Oamenii spun că e plin de averi pe aici,” adaugă Mânzat. Potrivit legendelor, pentru a proteja aceste comori, haiducii ar fi sacrificat un tânăr și i-ar fi dăruit sufletul diavolului, blestemând aurul să rămână nevăzut și protejat.

Cu toate acestea, în anii ’30, au început căutările intense pentru comorile haiducilor, localnicii săpând în păduri cu speranța de a descoperi butoaie de aur. „Se spune că au găsit butoaie pline cu aur, dar când au încercat să le scoată cu ajutorul boilor, lanțurile s-au rupt și au murit animalele,” povestește Ioan Ungureanu, un alt locuitor al satului Copălău. Chiar și preoții au fost chemați pentru a înfrunta „duhul” care ar fi păzit comorile, dar aurul a rămas în pământ.

Misterul aurului și fascinația contemporanilor

În prezent, „Masa Tâlharilor” atrage căutători de comori din întreaga țară. După Revoluție, au existat numeroase încercări de a găsi aurul ascuns. „Oamenii vin aici mereu să sape. Sunt convins că aurul există, dar Dumnezeu știe unde anume,” spune Neculai Tararai. Se povestește că unii căutători au găsit mici comori și au fugit din țară, îmbogățiți. De asemenea, localnicii cred că spiritul care apără comoara ar fi prăbușit uriașele pietre, îngropând și mai bine averile.

Cu toate acestea, explicația oficială pentru alunecările de teren rămâne geologică, deși legendele continuă să inspire imaginația oamenilor. Astăzi, tinerii nu mai sunt la fel de superstițioși și au transformat „Masa Tâlharilor” într-un loc de recreere. „Vin vara aici cu prietenii, aduc pături și stau la aer curat,” povestește Tararai. „Numai bătrânii își mai fac cruce când aud de locul acesta.”

Pentru mulți, „Masa Tâlharilor” rămâne o atracție inedită, iar reprezentanții Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Botoșani confirmă interesul tinerilor: „Cei tineri nu mai iau în seamă superstițiile și consideră zona un loc de promenadă și o atracție turistică unică.”

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

20,000FansLike

Latest Articles