Ion Pribeagu, autorul versurilor celebre ale cântecului “Zaraza” și creatorul unora dintre cele mai apreciate texte umoristice pentru Constantin Tănase, rămâne o figură insuficient cunoscută în Botoșani, deși numele său era extrem de popular în perioada interbelică. Deși mulți botoșăneni nu știu cine a fost, în epoca lui Constantin Tănase, Ion Pribeagu era o legendă a umorului și poeziei.
Născut pe 27 octombrie 1887 în Sulița, județul Botoșani, într-o familie de evrei săraci, Ion Pribeagu a venit pe lume ca Isac Lazarovici, acesta fiind numele său real. Și-a ales pseudonimul literar Ion Pribeagu, sub care a creat o operă remarcabilă în domeniul poeziei, prozei și cronicilor.
În perioada 1939-1944, a scris textele umoristice care au făcut deliciul publicului la spectacolele Teatrului Cărăbuș, susținute de Constantin Tănase. Printre contribuțiile sale notabile se numără și versurile românești ale faimosului cântec “Zaraza”, o melodie care a definit atmosfera Bucureștiului interbelic, cunoscut ca „micul Paris”. Cântecul a fost interpretat memorabil de Cristian Vasile, pe muzica lui Benjamin Tagle Lara.
După venirea la putere a regimului comunist condus de Gheorghe Gheorghiu-Dej, Ion Pribeagu a emigrat în Israel. Acolo, și-a continuat pasiunea pentru poezie umoristică, scriind în limba română. A publicat Cronica rimată în cotidianul Viața Noastră din Tel Aviv și a creat scenarii pentru câteva spectacole de revistă, păstrând vie tradiția comicului românesc.
Contemporanii săi își amintesc de el ca de o figură aparte: un bărbat mic de statură, mereu elegant, purtând ochelari rotunzi cu rame groase și mari. Stabilit de tânăr în București, Ion Pribeagu a lăsat o moștenire literară semnificativă, îmbinând umorul cu talentul poetic, care i-au asigurat un loc de cinste în cultura română.