17.7 C
Botosani
Saturday, April 19, 2025

Legenda Bisericii din Botoșani Românești Unice în Lume: Jumătate Ortodoxă, jumătate Catolică – Bijuteria arhitectonică ridicată de un boier din dragoste

În nordul extrem al României, într-un colț liniștit al județului Botoșani, se află un monument unic în lume: o biserică cu o arhitecnonică jumătate catolică, jumătate ortodoxă, situată în satul Hilişeu Crişan. Această biserică veche de 200 de ani este învăluită de o legendă fascinantă care a traversat secolele.

Satul Hilişeu Crişan, situat la 56 de kilometri de municipiul Botoșani, pare la prima vedere un cătun tipic al nordului României. Aproape de granița cu Ucraina, acest sat modest, cu gospodării simple și câțiva țărani ocupați cu muncile câmpului, ascunde un secret istoric de mare valoare. Pe partea stângă a drumului care duce de la Dorohoi către Hilişeu Horia, un indicator semnalează prezența unui monument istoric de categoria A, semnificând interes național.

Pe un deal din apropiere, se profilează silueta uimitoare a unei vechi biserici ortodoxe din lemn, înconjurată de un zid cu statui de sfinți și o clopotniță ce amintește de mănăstirile catolice. Vizitatorii sunt întâmpinați de o clopotniță masivă, construită din cărămidă și piatră, cu influențe baroce care dau complexului un aer de mănăstire apuseană. Zidul adiacent este împodobit cu 13 statui catolice, sculptate în mărime naturală, reprezentându-i pe cei 12 apostoli și pe Iisus Hristos.

Trecând prin poarta cu influențe catolice, vizitatorii ajung în fața unei biserici ortodoxe din lemn, inima complexului. Construită acum peste 200 de ani din bârne groase de stejar, biserica impresionează prin dimensiunile și vechimea sa. Este acoperită cu draniță și are un pridvor frumos, decorat cu simboluri misterioase.

Biserica a fost ridicată în 1802 de Vasile Curt, un boier local, pentru locuitorii satului. Aceasta poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului” și este construită pe ruinele unui vechi schit de călugărițe.

În 1832, biserica a fost îmbogățită cu o clopotniță catolică și un zid de aceeași factură, incluzând 13 statui baroce. Modificările au fost ordonate de Alecu Curt, fiul lui Vasile, ca semn de iubire pentru soția sa, Ana, care era catolică. Astfel, biserica a devenit un simbol al unirii celor două religii prin iubire.

Zidul și poarta bisericii

Legenda spune că Alecu Curt a adăugat elementele catolice din iubire pentru soția sa, Ana, care era catolică, pentru a simboliza unirea dintre ortodoxie și catolicism. Povestea spune că abia se căsătorise cu Ana și era profund îndrăgostit de tânăra de origine bistrițeană. Ana Berneasca, cum se numea înainte de căsătorie, era catolică, în timp ce Alecu era ortodox. Biserica reprezenta simbolul unirii dintre cei doi: biserica ortodoxă simboliza pe Alecu, iar zidul și clopotnița catolică o simbolizau pe Ana. În curtea bisericii au fost înmormântați cei doi soți, simbolizând astfel iubirea lor eternă.

Deși biserica familiei Curt este un monument arhitectonic unic în Europa, comuniștii au lăsat-o în paragină. Cu toate acestea, biserica rămâne un martor tăcut al istoriei și iubirii, îmbinând în mod unic ortodoxia și catolicismul.

Biserica ordodoxă din interior

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

20,000FansLike

Latest Articles