23.8 C
Botosani
Friday, April 18, 2025

Legenda Iazului Drăcșani. Sacrificiul lui Ștefan cel Mare și știuca cu cercel aurit

Iazul Dracșani din județul Botoșani este una dintre cele mai importante zone piscicole din Moldova. Este cel mai mare iaz de luncă și totodată un loc plin de legende, se spune că a fost amenajat chiar de voievodul Ștefan cel Mare. Situat în comuna Sulița, la aproape 30 de kilometri de municipiul Botoșani, Dracșaniul este un adevărat paradis acvatic încărcat de istorie și legendă.

Istoria și Legendele Iazului Dracșani

Dracșaniul este cel mai mare lac de luncă și al doilea ca întindere din Moldova, după lacul Brateș din județul Galați. Acest lac antropic a fost amenajat pentru prima dată în secolul al XV-lea, în timpul domniei lui Ștefan cel Mare, fiind ulterior extins și sistematizat succesiv în perioada interbelică și în anii comunismului.

Poveștile locale susțin că Ștefan cel Mare a ordonat sacrificiul unui țigan și a unui cocoș pentru a îmbuna duhurile apelor și a stăvili râul năvalnic Sitna. De asemenea, legendele spun că voievodul ar fi aruncat în lac un crap și o știucă cu cercel aurit pentru a demonstra că este un iaz domnesc.

Realitatea Istorică

Specialiștii în istorie și autorii de monografii din perioada interbelică susțin că iazul a fost creat cel mai probabil în secolul al XVII-lea sau al XVIII-lea, la ordinul unuia dintre boierii care aveau pământ și moșii în zona Suliței și Dracșaniului. În monografia lui Ștefan Ciubotaru, dedicată comunei Sulița, se menționează că țăranii din zonă, chemați de boier, au lucrat în grup pentru a amenaja iazul, consumând cantități impresionante de mâncare și băutură puse la dispoziție de stăpânul moșiei.

În perioada comunistă, activitatea piscicolă a intrat pe mâna statului, iar amenajările și extinderile au continuat. În anii ’70, a fost construit un baraj și o centură de beton, transformând iazul într-un veritabil lac de acumulare.

Disputele de Proprietate

După 1990, iazul Dracșani a fost disputat în tribunale pe legea retrocedărilor. În 1925, țăranii de la Dracșani au constituit o obște și au cumpărat aproape 700 de hectare de iaz de la boierii care dețineau moșiile din zonă. După 1947, obștea a fost dizolvată, iar iazul a fost preluat de comuniști. Odată cu căderea comunismului și apariția legii retrocedării, obștea s-a reconstituit, iar oamenii și-au căutat dreptatea prin tribunale pentru mai bine de un deceniu.

Iazul Dracșani Astăzi

Astăzi, o parte din iazul Dracșani se află în exploatație piscicolă privată, având o suprafață de peste o mie de hectare și fiind populat cu specii diverse de pești, un adevărat rai pentru pescari. Dracșaniul este acum o mare în miniatură în mijlocul luncii, cu o faună și floră fascinantă care atrag amatorii de plimbări în natură.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

20,000FansLike

Latest Articles