De mai bine de cincisprezece ani, o preoteasă din Botoșani se dedică cu pasiune muncii voluntare în sprijinul celor nevoiași. Împreună cu soțul său, preot paroh în oraș, au dezvoltat numeroase inițiative caritabile care le-au oferit oamenilor cu venituri reduse șansa unei vieți mai demne. Recunoașterea muncii ei în folosul comunității a venit din partea cunoscutei publlicații adevarul.ro, care i-a publicat povestea, zilele trecute.
Este vorba despre Ana Maria Macuc, profesoară de religie și soțul său, preotul Marian Macuc, slujitor la biserica din Cimitirul Pacea. Aceasta a fost sufletul multor proiecte umanitare ce au vizat de-a lungul anilor sprijinirea familiilor sărmane, a bătrânilor în dificultate și a persoanelor cu dizabilități. În multe cazuri, cei doi au fost singura speranță reală pentru oameni în impas.
Primii pași: salvarea mamelor și a copiilor nenăscuți
Din anul 2010, Ana Maria Macuc a început să ajute femeile însărcinate aflate în situații critice. Deseori, aceste femei erau părăsite de familie sau de parteneri. Cu sprijinul soțului, a adunat donații și a oferit susținere morală și materială pentru a le încuraja să ducă sarcina la capăt.
„Noi, în 2010 am pornit toate aceste activități caritabile din dorința de a sprijini mamele însărcinate aflate în criză de sarcină, să nu-și avorteze copilul. Am observat că dacă este omul potrivit, lângă mamă, în sarcină, ea renunță la gândul de a-și avorta copilul. Noi avem peste 80 de copii salvați de la avort. Și partea frumoasă este că nicio mamă nu a regretat că a născut copilul”, a declarat Ana Maria Macuc pentru Adevărul.ro.
Misiune comunitară bazată pe voluntariat
Odată cu creșterea numărului de donații, Ana Maria Macuc a realizat că poate extinde sprijinul către mai multe categorii vulnerabile. Astfel, alături de credincioșii din parohie, a pus bazele unei echipe de voluntari care lucrează pro bono pentru comunitate.
„Nu suntem asociație sau fundație, este o activitate de voluntariat a Bisericii Pacea. Toți suntem voluntari și desfășurăm toate aceste activități 100% gratuit, în timpul nostru liber, din dragoste pentru semeni”, a spus Ana Maria Macuc pentru Adevărul.ro.
Voluntarii se implică în colectarea și distribuirea de alimente, haine, produse de igienă și multe altele. Pentru cazurile care necesită sprijin financiar, sunt oferite datele de contact ale beneficiarilor, fără a colecta bani în numele lor.
„Noi nu strângem bani, ci doar produse. Pentru cazurile sociale pe care le prezint pe rețelele sociale, care au nevoie de ajutor financiar, pun direct numărul de cont al familiei, adresa și numărul de telefon. Oamenii îi ajută direct”, a explicat preoteasa pentru Adevărul.ro.
„Nu este ușor ceea ce facem. Presupune muncă de voluntariat zi de zi, mii de ore pentru primirea, sortarea și pregătirea ajutoarelor. Ceea ce ne dă putere să mergem mai departe este atunci când vedem că oamenii pleacă bucuroși de la noi, cu fruntea descrețită. Ne spun că nu se mai simt singuri, și mai ales că mulți dintre cei pe care i-am ajutat de-a lungul vieții ajută la rândul lor și devin voluntari de nădejde pentru noi”, a adăugat Ana Maria Macuc pentru Adevărul.ro.
Printre voluntari se află și Doina, o pensionară cu pregătire în chimie, afectată de multiple boli cronice. „La impulsul doamnei preotese Ana Maria Macuc, se primesc ajutoare, se distribuie ajutoare. Cei cu lipsuri sunt foarte mulțumiți, iar noi suntem mulțumiți că îi putem ajuta pe semenii noștri”, a declarat botoșăneanca pentru Adevărul.ro.
Ajutor constant pentru zeci de familii
În ultimii ani, gama serviciilor oferite a crescut semnificativ. Prin donațiile comunității, a fost ridicată o casă socială lângă biserică – Casa „Sfânta Irina” – care funcționează ca punct de organizare a activităților caritabile. În plus, au fost amplasate căsuțe modulare în care se sortează și se distribuie donațiile.
„Casa Irina a fost sfințită în urmă cu 10 luni, pe 25 mai. Și de atunci oamenii donează continuu. Practic ne dorim să ajutăm pe oricine are nevoie și i le dăruim oricui le folosește, păstrează și mai apoi le dă mai departe. Ne dorim să venim și-n sprijinul familiilor care muncesc, dar pentru care este un efort financiar să-și cumpere îmbrăcăminte, încălțăminte și alte articole pentru adulți și copii. Noi avem două zile în care primim donații, avem două zile în care le organizăm și două zile când donăm. Lunar sunt sute de oameni ajutați. În fiecare joi și vineri pășesc pragul casei noastre în medie 80 de persoane. Mobila o direcționăm spre familii, nu avem spațiu pentru depozitarea acesteia. Sunt voluntari care oferă gratuit transportul, alți voluntari ajută la cărat, astfel încât mobila să ajungă direct în casa celor ce au nevoie: familii cu mai mulți copii, oameni bolnavi sau pur și simplu oameni cu posibilități financiare reduse”, a precizat preoteasa pentru Adevărul.ro.
Zâmbete pentru copiii uitați de lume
Pe lângă sprijinul material, Ana Maria Macuc și voluntarii săi organizează și evenimente pentru cei mici, precum aniversări pentru copiii din familii sărace. „Organizăm zilele de naștere, în fiecare săptămână vizităm și oferim daruri bătrânilor din centrele sociale. Lunar sărbătorim în medie 10-20 de copii născuți în acea lună. Cea mai mare petrecere a fost în luna februarie când am sărbătorit 20 de copii născuți în acea lună și la care au participat peste 110 persoane”, a spus preoteasa pentru Adevărul.ro.
De asemenea, sunt sprijiniți orfani, persoane cu dizabilități și viitori miri care nu dispun de resurse. „Primind donații diferite ne-am extins ajutorul oferit mai multor categorii de persoane. De exemplu, ajutăm inclusiv copiii orfani, bătrânii din centrele sociale, persoanele cu dizabilități, viitorii miri care vor să se cunune, le oferim totul gratuit”, a adăugat Ana Maria Macuc pentru Adevărul.ro. În total, sunt în desfășurare aproximativ zece proiecte sociale, de la distribuirea de rechizite și ghiozdane până la sprijinirea familiilor vulnerabile în prag de sărbători sau evenimente majore.