18.8 C
Botosani
Friday, April 4, 2025

Un artist român a reconstruit pentru prima dată chipul lui Decebal de pe Columna lui Traian. Cum ar fi arătat, de fapt, regele Daciei. Foto video

Bogdan Petry, grafician și caricaturist român, a realizat o premieră istorică prin reconstrucția digitală a chipului regelui dac Decebal, așa cum apare acesta pe Columna lui Traian din Roma. Decebal este reprezentat în mai multe scene colective pe columna comemorativă, surprinzând atât momentele de luptă, cât și sfaturile cu nobilii daci sau sinuciderea sa, în încercarea de a evita capturarea de către romani. Vedeți video cu reconstituirea chipului lui Decebal la finalul articolului.

Într-una dintre aceste scene, Decebal este prezentat din profil, purtând pe cap celebrul pileus, simbol al dregătoriei sale. Bogdan Petry a extras digital această reprezentare și a realizat o imagine 3D în culori naturale, oferindu-i chipului regelui dac o claritate și o expresivitate deosebită. Potrivit artistului, această reconstrucție colorizată este o premieră, fiind pentru prima dată când chipul lui Decebal de pe columnă este prezentat într-o formă atât de fidelă realității.

Decebal a fost ultimul rege al Daciei, conducând între anii 87 și 106 d.Hr., și este considerat unul dintre cei mai importanți lideri ai poporului dac. Sub conducerea sa, Dacia a devenit un adversar redutabil pentru Imperiul Roman, datorită abilităților sale de strateg militar și vitejiei în luptă. Decebal a consolidat regatul și a folosit terenul accidentat al Carpaților pentru a organiza atacuri surpriză împotriva legiunilor romane.

În timpul domniei sale, Decebal a dus două războaie majore împotriva romanilor, conduși de împăratul Traian. Primul război (101-102 d.Hr.) s-a încheiat cu un tratat de pace favorabil dacilor, însă în 105 d.Hr., romanii au reluat ofensiva. După lupte intense, romanii au cucerit Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei. În fața înfrângerii iminente și pentru a evita capturarea, Decebal a ales să se sinucidă, un gest considerat onorabil în rândul războinicilor daci.

Moștenirea lui Decebal

Moartea lui Decebal a marcat sfârșitul independenței Daciei, care a fost transformată într-o provincie a Imperiului Roman. Totuși, imaginea sa a rămas una emblematică pentru istoria României, simbolizând curajul și spiritul de rezistență în fața unei puteri covârșitoare. În prezent, chipul său poate fi admirat sculptat în stâncă la Cazanele Dunării, într-un monument grandios dedicat memoriei sale.

Artistul din spatele reconstrucției

Bogdan Willkrin Petry, născut la 4 aprilie 1965 în București, este unul dintre cei mai apreciați graficieni și ilustratori români, fiind recunoscut pentru activitatea sa de caricaturist. Provine dintr-o familie cu o puternică tradiție artistică: tatăl său, Marian Petry, a fost profesor, scriitor și pictor, iar fratele său, Cezar Petry, este scriitor și grafician. Cu o carieră impresionantă, Bogdan Petry continuă să surprindă prin proiectele sale creative, aducând în prim-plan figuri istorice ale României într-o manieră inovatoare.

Așa arata Decebal conform graficianului român

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

20,000FansLike

Latest Articles