17.7 C
Botosani
Saturday, April 19, 2025

VIDEO: Cum a reușit o româncă din Botoșani să dezvolte o afacere de succes în Londra: „Am plecat de acasă doar cu o mașină de cusut”

Plecată din România cu doar o mașină de cusut și o inimă plină de dor, Ana Afloarei, o româncă originară din județul Botoșani, a reușit să construiască o afacere de succes în Londra, unde creează costume populare românești.

“Dorul de casă, de cei trei copii ai mei, m-a făcut să creez. Așa s-a născut atelierul meu de croitorie.”, mărturisește Ana.Vezi video cu povestea ei la finalul articolului.

De la satul Hudesti la metropola Londrei

Născută în satul Vatra, comuna Hudesti , județul Botoșani, Ana a emigrat în Marea Britanie în 2015, căutând un trai mai bun pentru familia sa. Inițial, a muncit într-un hotel, apoi a fost angajată la un atelier de croitorie administrat de o româncă.

Își amintește cu umor primii pași făcuți într-o lume complet nouă:
“Eu vin de la țară. Îmi place să spun că atunci când am ajuns la Londra cred că mai aveam balegă pe sub unghii. Am plecat de la coada vacii, dintr-o Românie unde sărăcia m-a împins să caut altceva.”

Cu multă muncă și perseverență, a reușit să strângă suficienți bani pentru a-și închiria un spațiu unde să-și îndeplinească visul: deschiderea propriului atelier de croitorie.

“Am plătit depozitul, chiria și toate cheltuielile. La final, am rămas doar cu 10 lire în buzunar… Dar devenisem patroană la Londra!”, povestește Ana în podcastul „Succesul are voce”.

Portul tradițional românesc – o afacere născută din dor

Pasiunea pentru costumele populare românești și-a descoperit-o departe de casă. În Londra, dorul de copiii săi și de rădăcinile românești a devenit inspirația pentru ceea ce avea să devină o afacere unică.

“Primul costum l-am cusut în miniatură și l-am înrămat. A fost simbolul dorului meu de acasă.”

Atelierul său din Londra a devenit rapid un punct de referință pentru românii stabiliți în Marea Britanie. Clienții revin de fiecare dată când au un botez, o nuntă sau o sărbătoare tradițională, alegând să poarte straie populare cusute manual.

“Oamenii se întorc spre rădăcini. Poate că și lor le e dor de casă, poate că simt ce simt și eu. Costumele tradiționale îi apropie de identitatea lor.”

De la costume populare la… oale pentru sarmale

În pandemie, dorul de România a fost atât de puternic încât Ana a decis să importe două tiruri de oale de lut de la Horezu.

“Imaginează-ți cât de mare era dorul de casă încât am adus două tiruri de oale pentru sarmale! Să simt măcar gustul de acasă.”

Astăzi, Ana Afloarei este un exemplu de succes, o româncă ce și-a transformat nostalgia într-o punte între două lumi, păstrând tradițiile vii chiar și la mii de kilometri distanță.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

20,000FansLike

Latest Articles