Dionisia, o femeie în vârstă de 40 de ani, provenită dintr-o familie creștină cu trei copii, a trecut prin încercări grele înainte de a-și găsi pacea interioară la Mănăstirea Japca din raionul Florești, Republica Moldova. Povestea ei este una de rezistență și credință, așa cum a relatat într-un interviu pe canalul YouTube al jurnalistului Dorin Galben.
Căsătorită la doar 19 ani, Dionisia a pus capăt mariajului după trei ani, din cauza violenței domestice. „Decât să trăiești în stres, mai bine să te desparți”, a explicat ea. La scurt timp, a devenit mamă, dar dificultățile financiare au împins-o să plece la muncă în Italia, lăsându-și copilul în grija familiei.
În Italia, Dionisia a muncit din greu, mai întâi ca îngrijitoare de bătrâni, apoi într-o fabrică de plastic, unde condițiile erau dure, iar salariile mici. Dorul de casă și de copil îi măcina sufletul. În plus, a trebuit să înfrunte un proces de custodie inițiat de fostul soț, care a încercat să o decadă din drepturile părintești. Revenită în Moldova, a câștigat procesul cu ajutorul unui avocat și a continuat să muncească între Moldova și Italia timp de șapte ani, împărțindu-și viața între cele două țări.
În 2012, a reușit să-l aducă pe fiul său în Italia, unde l-a înscris la școală. Totuși, provocările nu s-au oprit. Într-un moment de cumpănă, fiul său i-a sugerat să țină post și să meargă la biserică. „A fost ca o luminare pentru mine”, a povestit Dionisia. Însă, când fiul său a decis să se întoarcă în Moldova, ea a fost copleșită de tristețe, dar a încercat să rămână puternică.
Drumul spre liniște a început la Mănăstirea Japca, unde inițial a ajuns pentru a ajuta la cusut timp de două săptămâni. În acel loc, Dionisia a avut o revelație și a decis să rămână pentru totdeauna. Decizia ei a stârnit reacții mixte în familie: „Mama era categoric împotrivă, sora încă mă bocește, dar tata și fratele au acceptat alegerea mea.”
Viața monahală i-a oferit ceea ce căuta – pace și introspecție. „În mănăstire, te descoperi pe tine însuți. Lupta nu e cu ceilalți, ci cu propriile slăbiciuni – mândrie, slavă deșartă, egoism. Aici mi-am găsit adevărata față”, a mărturisit Dionisia.
După trei ani petrecuți în mănăstire, Dionisia trăiește în armonie cu Dumnezeu și dedică fiecare zi vieții spirituale. Povestea ei este o lecție de credință și forță interioară, un exemplu despre cum putem găsi liniștea chiar și în cele mai dificile circumstanțe ale vieții.